Bine ai venit!
Pentru pacienți
Iată cele mai frecvente întrebări puse de pacienți:
Corpul uman este expus în permanenţă la radiaţii, fie că acestea sunt atmosferice, terestre sau provin de la sursele artificiale care ne înconjoară (televizor, monitor, computer, electrocasnice sau telefon mobil).
Pentru a aprecia nivelul de radiaţii la care sunteţi expus la efectuarea unei investigaţii radiologice vă prezentăm o lista comparativă de procedee şi dozele emise cu valori aproximative:
٭ Fond natural de radiaţii / an (pentru comparaţie) ~ 3,6 mSv
٭Radiografie pe film convenţional ~ 0,0095 mSv
٭Radiografie dentară digitală ~ 0,0032 mSv
٭Radiografie panoramică digitală (OPT) ~ 0,0047-0,0145 mSv
٭Radiografie cefalometrică – Teleradiografie ~ 0,015 mSv
٭Tomografie CBCT 3D (tomografie cu fascicul conic) ~ 0,025-0,06 mSv
٭CT Medical – convenţional cu fascicul liniar (pentru comparaţie) ~ 0,025-0,06 mSv
٭Zbor avion Bucureşti – New York (pentru comparaţie) ~ 0,094 mSv
٭ Doza / an periculoasă – sub această valoare nu se observă prejudicii clinice ~ 250
٭ Doza / an considerată letală ~ 7000
Rezultatul se eliberează pe loc, în 10 – 15 min., în funcţie de investigaţie. În funcţie de tipul de investigaţie, timpul de prelucrare diferă: pentru radiografiile dentare intraorale şi extraorale timpul de procesare este de aproximativ 5 min., în funcţie de numărul acestora. pentru tomografiile dentare timpul de procesare variază între 20 şi 40 min.
Radiografiile dentare nu afectează embrionul, procesul de organogeneză sau naşterea, întrucât radiaţiile emise de aparatele roetgen dentare sunt extrem de mici, care vizează strict dinţii, iar zonele considerate de risc (abdomen, ovare, sâni) sunt protejate printr-un şorţ special conceput din plumb. Observaţie: Este de dorit însă ca, în perioada primului şi a ultimului trimestru de sarcină, să se evite efectuarea radiografiilor sau să se limiteze la strictul necesar (cu acordul scris al medicului curant ginecolog).
Nu! Ne puteţi vizita oricând în timpul programului. Dacă efectuaţi radiografiile 3D CBCT în ziua în care aveţi programare la medicul dumneavoastră, ar fi bine să ne vizitaţi cu cel puţin o oră înainte de programare. Radiografiile 3D CBCT sunt investigaţii complexe şi se eliberează în 20-45 minute de la efectuarea investigaţiei.
În cazul copiilor se recomandă examinarea periodică de către un medic stomatolog încă de la o vârstă fragedă pentru a monitoriza dezvoltarea dentiţiei acestora, iar efectuarea investigaţiilor radiologice se face doar la recomandarea acestuia.
Singurul lucru pe care trebuie să îl aveţi în vedere vizează îndepărtarea obiectelor metalice (lanţ, cercei, agrafe, clame, piercinguri sau extensii de păr cu componente metalice ) din zona gâtului şi a capului înaintea efectuării radiografiei panoramice, computer tomograf şi teleradiografii (NU se aplică şi pentru radiografiile intraorale). De asemenea, trebuie înlăturate protezele mobile şi mobilizabile.
Majoritatea afecţiunilor dentare nu se pot vedea cu ochiul liber. De aceea radiografiile joacă un rol foarte important în punerea unui diagnostic corect şi începerea tratamentului adecvat. Pe radiografii se pot observa cariile interdentare, infecţiile de la nivelul rădăcinilor, pierderile osoase, dinţii care erup, chisturile, fisuri ale dinţilor apărute în urma traumatismelor şi lista poate continua.